Vila Roca ****

Sauna umeda – Hamam

   Sauna umeda, denumita și baie de abur, baie turceasca sau hammam este o cabina sau încăpere in care temperatura interioara este de circa 30-50 grade Celsius iar umiditatea se ridica la circa 100%. Spre deosebire de ea sauna uscata are temperatura interioara de circa 90-100 grade Celsius și umiditatea relativa de circa 10-0%.


   In funcție de combinația dintre temperatura si umiditate saunele umede poarta nume precum Laconium, Tepidarium sau Caldarium. Sauna umeda sau baia de abur are o temperatura intre 30 și 50 de grade Celsius la o umiditate relativa situata intre 85% și 100%. Hammam-ul are temperatura interioara intre 40 și 55 de grade Celsius iar umiditatea relativa este situata intre 65% si 85%. Laconium este o baie de abur cu temperatura interioara de circa 45 – 60 grade Celsius si cu umiditatea relativa situata intre 40% și 60%. Tepidarium este baia de abur în care temperatura interioara se situa intre 30 și 50 de grade Celsius la o umiditate interioara relativa de 15 % pana la 35%. In sfârșit Caldarium are o temperatura interioara situata intre 45 și 65 de grade Celsius și o umiditate relativa situata intre 5% și 25%.


   Aceste bai de abur sunt benefice celor care au predispoziții la afecțiuni ale aparatului cardio-vascular lor nefiind recomandata sauna uscata cu temperaturi prea înalte. Deasemenea baia de abur este recomandata pentru întreținerea pielii în general.